Miksi valita puu rakennuksen julkisivumateriaaliksi

Uutta taloa tai muuta rakennusta suunnittelevalle voi olla tuttua pohdiskelu julkisivujen materiaalin valinnan kanssa; Valitsenko esteettisen puun, jämäkän kiven vai sittenkin tiilen?

Kaikki yllä mainitut vaihtoehdot ovat erinomaisia valintoja, mutta jokaisessa niissä on omat valintaa puoltavat seikat, jotka voivat tehdä päätöksenteosta hankalan. Loppujen lopuksi julkisivumateriaalin valintaan vaikuttavat jokaisen omat mieltymykset sekä käytettävissä olevat taloudelliset resurssit. On toki myös mahdollista yhdistellä esimerkiksi puu osaksi kivi- tai tiilitalon julkisivua. Tämäntyyppiset ratkaisut voivat elävöittää julkisivua ja lopputuloksena on näyttävä kokonaisuus, jossa yhdistyy useampi rakennusmateriaali.

Puu on pitkäikäinen ja ekologinen ratkaisu

Puu on ekologinen, mutta myös varsin edullinen valinta rakennusmateriaaliksi. Oikein suunnitellut ja toteutetut talon puiset ulkorakenteet ovat pitkäikäisiä. Puu on meille suomalaisille myös läheinen, sillä sitä on käytetty rakennusmateriaalina vuosisatojen ajan, ja puun kasvualustana toimivat metsät ovat osa suomalaista sielunmaisemaa. Puu säilyy käsittelemättömänäkin pitkiä aikoja, jos materiaalin riittävästä rakenteellisesta suojauksesta on huolehdittu. Pitkäaikaiskestävyyden edellytyksenä on se, että huolehditaan muutamasta tärkeästä seikasta, joita on lueteltu alla.

Kuinka puun pitkäaikaiskestävyyttä voidaan parantaa:

  1. Valitaan oikea käyttökohde
  2. Käyttökohteen mukaan valittava oikea puulaji sekä -laatu
  3. Puun rakenteiden suojaaminen kosteudelta sekä auringonpaisteelta
  4. Puun teollinen käsittely

Puu on uusiutuva luonnonvara ja se toimii talon seinässä samalla myös pitkäaikaisena hiilivarastona. Hiili voi säilyä rakenteissa parhaimmillaan jopa satojen vuosien ajan. Keskimääräinen suomalainen puusta valmistettu omakotitalo sitoo noin 30 tonnia ilmasta peräisin olevaa hiilidioksidia, mikä vastaa keskiarvoisen yksityisautoilijan 10 vuoden tuottamia päästöjä. Puun valinta julkisivumateriaaliksi on näin ollen ilmastoteko!

Kustannuksista puhuttaessa, puinen talo on edelleen kustannustehokkaampi vaihtoehto kuin kivi- tai tiilitalo, etenkin jos se on toteutettu valmiista elementeistä tai hankittu suoraan talopakettina. Puutalojen rakentamisen etuna on lisäksi pitkälle viety teollinen esivalmistus sekä nopeasti tapahtuva rakentaminen työmaalla, sillä se voidaan rakentaa jopa alle puolessa ajassa perinteiseen rakentamiseen verrattuna.

Katso lähimmät Vaaran ulkoverhoustuotteiden jälleenmyyjät:

Jälleenmyyjät

Teollisesti maalattu puu takaa tasaisen laadun ja vähentää työmaatunteja

Paras vaihtoehto puisen ulkoverhouksen hankinnassa on käyttää teollisesti käsiteltyä ulkoverhouspaneelia. Teollisissa olosuhteissa suoritettu maalaus on pohja puun pitkäaikaiskestävyydelle, sillä käsitellyt suoritetaan vakioiduissa olosuhteissa, jossa lämpötila sekä kosteus ovat optimaaliset. Lisäksi puun pinta säilyy tehdasolosuhteissa puhtaana, mikä parantaa maalin tarttumista puun pinnalle.

Paneeli voidaan teollisesti joko pohja-, väli- tai pintamaalata, jolloin verhouslautojen pinta on suojassa kosteudelta ja auringon UV-säteilyltä alusta asti. Mitä useammin paneeli on teollisesti maalattu, sitä vähemmän työtä jää itse työmaalle. Teollisesti tapahtuva maalaus on myös kustannustehokas sekä korkean laadun takaava ratkaisu. Esimerkiksi valitessasi pintamaalatun Vaaran Värivalmis™ ulkoverhouspaneelin, jää sinulle vain työmaalla suoritettava naulan jälkien paikkamaalaus. Piilonaulatussa paneelissa ei jää edes tätä työvaihetta, koska paneelin muotoilun ansiosta naularivit jäävät pontin alle piiloon. Säästät tällä ratkaisulla niin aikaa, mutta myös rahaa, koska ylimääräisiä maalauskertoja ei enää tarvita. Kuuntele Vaaran Puupodi, jossa on kerrottu lisää puun teollisesta käsittelystä.

Kiinnostaisiko kuulla lisää Vaaran ulkoverhoustuotteista? Ota yhteyttä myyjiimme, niin kerromme lisää.

Ota yhteyttä


Muita uutisia