Hyvin hoidettu metsä kasvaa optimaalisesti ja tuo omistajalleen hyvän ja kestävän tuoton metsikön kiertoajalla. Kattavan metsänhoitopalvelun ja osaavien metsäasiantuntijoidemme avulla varmistamme, että asiakkaamme saavat metsästään mahdollisimman hyvän tuoton, ja että kaikki metsänhoidolliset toimenpiteet tehdään metsänhoitosuositusten mukaan ympäristöä kunnioittaen.
Metsänhoidollisiin toimenpiteisiin kuuluvat:

2. Taimikonhoito
Taimikon varhaishoito
Heinäntorjuntaa tehdään tarvittaessa 1–2 vuotta uudistamisesta mekaanisesti tai kemiallisesti. Näin varmistetaan kasvatettavien taimien selviäminen muun pintakasvillisuuden kilpailussa. Taimikon varhaisperkauksessa nuoresta taimikosta poistetaan kasvatettavien taimien kehittymistä haittaavaa puustoa ja vesakkoa joko reikä- tai täysperkauksena. Varhaisperkaus tehdään, kun männyntaimikon keskipituus on alle 1 m ja kuusentaimikon keskipituus alle 1,5 m.
Varttuneen taimikon hoito
Taimikonharvennuksessa kasvatettavan puuston tiheys ja puulajisuhteet säädetään tavoitteen mukaiseksi. Työ tehdään laadullisesti parhaiden ja hyväkasvuisten puiden hyväksi. Taimikonhoito suositellaan tehtäväksi valtapituuden ollessa 3–5 m. Taimikonhoidon jälkeen runkoluku on männiköissä 2000–2200 kpl/ha ja kuusen taimikoissa 1800–2000kpl/ha.
3. Lannoitus
Metsänhoidollinen lannoitus suoritetaan metsänhoitosuositusten mukaisesti. Lannoitus voi olla joko kasvua lisäävä typpilannoitus tai ravintotasapainoa korjaava lannoitus, esimerkiksi turvemaiden tuhkalannoitus. Kannattavilla turvemaan lannoituskohteilla on usein riittävästi typpeä, mutta hivenaineet ovat epätasapainossa ja puusto ei kykene käyttämään maaperän typpeä.
Lannoitus lisää puuston kasvua ja on sen takia edukseen myös hiilen sidonnassa.
1. Metsänuudistaminen
Metsänuudistaminen kuuluu avohakkuun jälkeiseen työvaiheeseen. Metsä uudistetaan kasvupaikasta riippuen joko istuttamalla taimia tai kylvämällä. Avohakkuun jälkeen suositellaan uudistusalueen raivausta, jossa poistetaan heikkolaatuiset aliskasvospuut. Uudistusalueella käytetään maaperän mukaista, riittävää maanmuokkausmenetelmää, joka antaa elinmahdollisuudet joko istutettaville taimille tai kylvettäville siemenille. Maanmuokkauksen jälkeen alueelle tehdään joko taimien istutus tai siementen kylvö. Metsäasiantuntijamme katsovat uudistusalalle
parhaiten soveltuvan uudistamismenetelmän.

4. Nuoren metsän hoito ja ensiharvennus
Ensiharvennus: Ensiharvennuksessa metsän kasvukyky keskitetään metsälön parhaisiin yksilöihin. Tämä tapahtuu poistamalla metsästä ensin vikanaiset puut ja sen jälkeen poistamalla runkoja pienimmästä lähtien, kasvupaikalle sopivaan tiheyteen. Ensiharvennus vaatii usein ennakkoraivauksen. Metsänomistaja saa useimmiten ensimmäisen puukauppatilin ensiharvennuksessa.
Tuhkalannoitus pistää vauhtia metsän kasvulle
Sahalaitoksen tuotannosta syntyy moninaisia sivutuotteita, joita pyritään hyödyntämään tehokkaasti. Yksi näistä on lämpövoimalaitoksen polttoaineena käytettävän puun kuoren palamisesta syntyvä tuhka. Tämä tuhka palautetaan takaisin metsiin lannoitteena.
Tuhkalannoituksella voidaan kiihdyttää metsien kasvuvauhtia ja samalla saadaan palautettua puuston hivenaineet takaisin luontoon. Metsän lannoitus on siis myös ilmastoteko, koska hiilinielujen määrä kasvaa puuston kasvun kiihtyessä. Metsänomistajille tuhkalannoitus tuo parantuneen kasvun kautta lisätuloja.
Metsänomistaja, etsitkö metsänhoitokumppania?
Ota yhteyttä metsäasiantuntijoihimme:
Sauli Kaltakari
Metsäasiantuntija
Puunhankinta-alue: Tornio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio
Puh. +358 50 385 1286
Tapio Kallatsa
Metsäasiantuntija
Puunhankinta-alue: Simo, Kuivaniemi, Ii ja Ranua
Puh. +358 40 128 6749