Vaara ja vuorijuoksija Susanna Saapunki yhteistyöhön

Vuorijuoksija Susanna Saapunki, 29 ja Vaara-konserni ovat aloittaneet yhteistyön. Maastohiihtäjänä aiemmin tunnettu Saapunki tähtää vuorijuoksijan urallaan kohti arvokisamitaleja.

Suomen ainoa vuorijuoksuammattilainen Susanna Saapunki ja Vaara-konserni ovat aloittaneet yhteistyön. Yhteistyöhön sisältyy muun muassa näkyvyys Susannan asusteissa ja sosiaalisessa mediassa. Italialaisessa Scarpa-tallissa urheileva Saapunki on alkujaan kotoisin Kuusamosta, mutta tällä hetkellä juoksija asustelee Pohjois-Italiassa. Susanna tuli alun perin tunnetuksi maastohiihdon puolelta, mutta terveysmurheet ja ammattilaisvuorijuoksutallin tarjoama sopimus saivat naisen vaihtamaan lajia vuorijuoksuun vuonna 2020.

– Hiihtäjänä asuttiin minun puolison kanssa viitenä kesänä Italian vuorilla parempien harjoitusolosuhteiden takia. Siellä tutustuttiin italialaisiin vuorijuoksijoihin ja meidän Scarpan tallipäälikköön Marco De Gasperiin. Sitä kautta minut houkuteltiin kisoihin mukaan. Hiihtäjänä minulla oli pahoja ongelmia pakkasella keuhkojen kanssa enkä päässyt tekemään kunnon mukaisia suorituksia ja olin paljon kipeänä. Kun Scarpa tarjosi sopimusta talliin niin ei ollut vaikea tehdä päätöstä lajinvaihdosta ja kisoissa meni todella hyvin, sanoo Saapunki.

Ensimmäinen kokonainen harjoituskausi vuorijuoksijana on mennyt Saapungin mukaan suunnitelmien mukaan Italian hyvissä olosuhteissa harjoitellen. Onnistunut harjoituskausi on nostattanut myös odotuksia kauden vuorijuoksukilpailuja kohtaan. Tulevana viikonloppuna Saapunki kilpailee kuitenkin ”tasaisella maalla”, sillä maastojuoksun SM-mitaleista taistellaan Nakkilassa. Siellä kilpailumatkana on 10 kilometriä, jossa puolustettavana on viimevuotinen seitsemäs sija.

– Tänä vuonna on todella mukava lähteä kilpailemaan (SM-maastoihin) kun on ensimmäinen kunnon harjoituskausi juoksijana takana. Viime vuonna ei ollut vielä kisakunto valmiina, joten lupaan, että olen paljon kovemmassa kunnossa kuin viime vuonna, toteaa Saapunki.

Tänä vuonna Saapungilla on edessä kahdet vuorijuoksujen arvokilpailut; EM-kilpailut heinäkuussa ja MM-kilpailut marraskuussa. Tavoitteet ovat näihin kilpailuihin korkealla ja toiveissa on pystyä taistelemaan kärkipään sijoituksista. Vuorijuoksussa kilpaillaan myös maailmancupissa, jonka osakilpailut jakautuvat pitkin vuotta. Pidemmällä aikajänteellä tavoitteena siintävät arvokisamitalit sekä maantiejuoksujen puolella aikojen kohentelu.

– Kummassakin arvokilpailuissa minun päämatka on 8km ylämäkikisa ja siinä lähden taistelemaan kärkisijoista. Tavoitteena on myös onnistua maailman cupissa taistelemaan kärkisijoista tasaisesti koko kauden. Pidemmällä ajalla tavoitteena on arvokisamitalit sekä EM-, että MM-kilpailuista. Haluan myös juosta maantiekympillä ja puolimaratonilla kovan ajan, kertoilee Saapunki kauden sekä uran tavoitteistaan.

Yhteistyötä Vaaran kanssa Susanna odottaa innolla. Pohjoisen alueen eteenpäin pyrkivänä ja juoksusta kiinnostuneena toimijana Vaara-konserni saa kiitosta Saapungilta.

– On mahtava aloittaa yhteistyö lappilaisen yrityksen kanssa, joka ponnistaa maailmalle pohjoisesta. Mahtava myös kuinka juoksusta ollaan Vaaran yrityksessä todella kiinnostuneita. Toivottavasti voin myös tuoda tietoa esim. Keski-Euroopan olosuhteista ja elämästä, toteaa Saapunki.

Loppuun Susannalla on terveisiä kaikille Vaaran työntekijöille ja seuraajille:

– Haluan toivottaa kaikille Vaaran työntekijöille ja seuraajille kivaa kesää!

Vaaran yhteistyöurheilijoista myös tervolalainen Rovaniemen Road Runnersia edustava Artturi Kangasmaa starttaa 17-vuotiaiden miesten 4 kilometrin matkalle. Viime vuonna Artturi oli Joensuussa juostuissa SM-maastoissa samassa sarjassa sijalla 13. SM-maastojuoksuja voi seurata Yle 2:lla sunnuntaina kello 16:00.

Jutun kuva: Jose Munoz


Muita uutisia