Puun palosuojaus - Teollinen käsittely takaa korkean laadun

Puun suosio rakennusmateriaalina ja sisustuselementtinä on viime vuosina ollut vahvassa kasvussa; eikä mikään ihme, sillä se on luonnonläheinen ja kaunis vaihtoehto. Kaiken lisäksi puu on terveellinen ja vastuullinen valinta esimerkiksi sisä- ja ulkoverhousmateriaaliksi. Kun puuta käytetään rakennusmateriaalina kerrosrakentamisessa sekä julkisissa kohteissa, säädellään sen palonsuojauskestävyyttä erilaisin määräyksin ja säädöksin.

Palosuojakäsittelyprosessissa ei ole syytä oikoa

Puun palonsuojaus mahdollistaa puun käyttämisen kerrosrakentamisessa sekä julkisissa kohteissa, kuten päiväkodeissa ja hoitolaitoksissa. Samaa tahtia kun puun suosio rakennusmateriaalina on kasvanut julkisissa rakennushankkeissa, on puutuotteille tehtävien palosuojakäsittelyiden määrä myöskin kasvanut. Palosuojakäsittelyjä tekevät joko puunjalostajat tai rakennusyrittäjät. Käsittely on tarkasti säänneltyä ja sitä saavat tehdä vain sertifioidut toimijat, tuotteiden valmistajien ohjeita noudattaen. Jotta voidaan taata korkealaatuinen ja paloturvallinen puutuote, tulisi palonsuojakäsittely lähtökohtaisesti tehdä teollisesti. Tehtaassa tehtävällä käsittelyllä voidaan taata vakioidut olosuhteet ja säännösten mukaisen palosuojakäsittelyprosessin täsmällinen toteuttaminen.

Puun palosuojaus perustuu palosuojapohjamaaliin, joka kuumuuden kanssa reagoidessaan muodostaa puun päälle suojaavan kerroksen. Alkukäsittelyssä puun pintaan imeytetään sinistymä, home ja lahonsuoja-aine, jonka jälkeen tuote käsitellään palosuojamaalilla. Lopuksi tuote väli- ja pintamaalataan halutulla värillä. Pintamaali suojaa tuotetta säärasitukselta ja tekee pinnasta erittäin kestävän. Sävyvaihtoehtoja on olemassa runsaasti; esimerkiksi kuultavia palosuojattuja tuotteita on mahdollista toteuttaa, jolloin lopputulos on mahdollisimman luonnollinen. Teollinen palosuojamaalausjärjestelmä koostuu näin ollen puusuojan, palosuojapohjamaalin ja 1–2 pintamaalin yhdistelmästä.

Tuotteemme Vaaran Palosuojattu™ soveltuu ulkoverhous- ja sisäverhouspaneeliksi kohteisiin, jotka kuuluvat P1- tai P2-paloluokkaan. Toteuttamallamme teollisella käsittelyllä varmistetaan monivaiheinen, sertifioitu ja palosuojattu puutuote, joka saavuttaa rakennustarvikkeiden paloluokan B-s1, d0. Vaaralla pyrimme siihen, että teollinen palonsuojakäsittely tehdään mahdollisimman tarkasti, ilman oikomisia. Tilaamalla teollisesti palosuojakäsitellyn tuotteen, asiakas varmistuu siitä, että sertifikaattien vaatimusten lisäksi prosessi on suoritettu huolellisesti.

Puun palonsuojauksesta lisää Vaaran Puupodin ensimmäisessä jaksossa:

Kuuntele

Rovaniemen Minimanin sisäverhoukset vangitsevat katseita

Hypermarketketju Minimanin myymälä avattiin vuoden 2020 loppupuolella Rovaniemelle. Noin 12 000 neliön kokoinen rakennuksen sisätilojen sisustamisessa on käytetty myös palosuojakäsiteltyä pohjoisen puuta, mikä tuo hypermarkettiin luonnollista ja rauhallista tunnelmaa.

Sisään astuessa ensimmäisenä asiakkaan huomion kiinnittää tyylikäs, infotiskiä ympäröivä, kaareva ja viistottu puuverhous. Lisäksi marketin pääsisäänkäynnin alakattoa suojaava puinen sisäverhous tuo hienon yksityiskohdan osana marketin modernia ja erilaisia materiaaleja yhdistelevää sisustuskokonaisuutta. Pohjoisen tiukkasyinen puu onkin ennen kaikkea esteettisesti kaunis, mutta myös kestävä vaihtoehto sisätilojen sisustamiseen.

Minimanin sisäverhous niin infotiskillä kuten myös sisäänkäynnin luona täyttävät paloluokan B-s1, d0 vaatimukset sekä ovat värimaailmaltaan yrityksen brändivärien mukaisia. Tuotteena infotiskin verhouksessa on käytetty Vaaran hienosahattua 20×95 ST2S sisäverhouslautaa, johon on tehty myös valeurat. Teollisesti tehdyssä palosuojauskäsittelyssä on käytetty Nordtreatin NT DECO palosuoja-ainetta, joka on sävyltään kuultava lämpimän oranssi NTD134. Kuultava palosuoja-aine jättää puun syyt näkyviin, mikä takaa erittäin luonnonmukaisen lopputuloksen.

Tuote: Hienosahattu 20×95 ST2S sisäverhouslauta, jonka pintaan ajettiin valeurat ennen teollista palosuojausta.

Palosuoja-aine: Nordtreat NT DECO, sävy kuultava NTD134

Kohteen suunnittelu: Ylinenpää Oy @studiotuulay

Kohteen toteutus: Insinööritoimisto Seinäjoen Rakennustekniikka

Kohdekuvat: Ylinenpää Oy

Ota yhteyttä

Paloluokat kertovat tuotteen palonkesto-ominaisuuksista

Paloluokka B-s1, d0 tarkoittaa, että tuote vaikuttaa palon etenemiseen hyvin vähäisessä määrin, savun tuotanto on erittäin vähäistä eikä tuote aiheuta palavia pisaroita. Ulkoverhoustuotteiden teollinen palonsuojakäsittely mahdollistaa käyttövalmiiden, sertifioitujen tuotteiden valmistuksen. Näin voidaan varmistua vaaditun paloluokan täyttämisestä ja nopeuttaa rakentamista työmaalla.

B: Tarvikkeet, joiden osallistuminen paloon on hyvin rajoitettu. 

s1: Savuntuotto on rajoitettu.

d0: Palavia pisaroita tai osia ei esiinny.

Rakennukset jaetaan kolmeen paloluokkaan, P1-paloluokan ollessa vaativin saavuttaa.

P1-paloluokka: Rakennuksen kantavien rakenteiden oletetaan pääsääntöisesti kestävän palossa sortumatta. Rakennuksen korkeutta ja kerrosmäärää ei ole rajoitettu. 

P2-paloluokka: Riittävä turvallisuustaso saavutetaan asettamalla vaatimuksia erityisesti pintaosien ominaisuuksille ja paloturvallisuutta parantaville laitteille. Korkeus: Enintään 26 m. Kerrosluku: 2–9 kerrosta.

P3-paloluokka: Rakennuksen kantaville rakenteille ei aseteta erityisvaatimuksia palonkestävyyden suhteen. Korkeus: Enintään 9 m. Kerrosluku: 1–2 kerrosta.

Vaaran palosuojasertifikaatin löydät täältä


Muita uutisia